Minden, amit a szárazsamponról tudni akartál!

A szárazsampon az ember egyik legjobb barátja, hiszen ha elaludtunk, dugó van, vagy csak egyszerűen nincs kedvünk hajat mosni, hű társként ott van velünk, ráadásként bárhová magunkkal tudjuk vinni, hiszen víz sem szükséges hozzá. 

Hogyan használjam?

Mindenkivel előfordult már, hogy elmaradt a hajmosás és reggel a tükörbe nézve arról ábrándozott, hogy bárcsak előző este szakított volna rá időt. Ahogy a szépségápolás egyre fejlődött, úgy jelentek meg a piacon a jobbnál-jobb hajápolási vívmányok, ezzel együtt pedig megjelent és hamar el is terjedt a köztudatban a szárazsampon. Szinte mindenki ismeri, ennek ellenére azonban sokan nem tudják, hogyan kell helyesen használni.

A helyes technika tökéletes alkalmazását érdemes egy alapos fésülködéssel kezdeni, hogy a hajunk kezelhető legyen és az apróbb hajszálakat is elérjük. Első lépésként a hajtövet megemeljük és elkezdjük szétválasztani a hajunkat. Ezután pedig szépen lassan, megpróbáljuk kisebb tincsekre bontani. A szétválasztáshoz érdemes hajkibontó fésűt használni, hiszen így biztosan nem marad gubancos a hajunk, illetve amennyiben nehezen kezelhető akkor csattot és hajgumit is használhatunk. Alulról érdemes kezdeni, felfelé haladva, hogy biztosan ne hagyjunk ki egy tincset sem. Körülbelül 30 cm távolságról célozzuk meg a hajtövet, hiszen így érjük el a kívánt hatást.

Miután végig értünk a tincseken, érdemes beletúrni a hajunkba és jól megborzolni hogy az esetlegesen keletkező fehér foltok ne hagyjanak nyomot és valóban egy tiszta, fényes lobonccal tudjuk kezdeni a napot.

Joggal mondhatjuk tehát, hogy a rohanós mindennapokban a szárazsampon a legjobb barátunk.

Milyen fajtát használjak?

Számos hajápolási terméket forgalmazó márka felvette a repertoárjába a szárazsamponokat is. Találhatunk saját márkás, de prémium kategóriás szárazsamponokat is a drogériák polcain.  A Batiste termékei rendszerint a szárazsampont helytartójaként szerepel a listákon, hiszen számtalan illatban elérhető. Ezenkívül a palettán megtalálható a funkcionális és a színezett verzió is, amely nem csak hogy a tisztítási feladatokat látja el hajunkban, hanem a hajszínünk megtartásában is segít.

Igen, vagy nem?

Sokszor felmerül a kérdés, hogy a hajmosás vagy a szárazsampon alkalmazása segíti elő hajunk egészségét. A nagyon gyakori, akár napi szinten történő hajmosás kifejezetten roncsolja a hajunkat, hiszen hamarabb zsírosodik, ezáltal pedig hamarabb kell mosni is, így ez egy ördögi kör. Ezt az ördögi kört pedig rendszerint a szárazsamponnal lehet megtörni. A heti 1-2 hajmosást kifejezetten nehéz betartani, pláne a nyári időszakba, amikor bármennyire is ügyelünk, a hajunk is megizzad, de ha nem megyünk ennyire messzire: egy edzés is bőven elég ahhoz, hogy azt érezzük, hogy hajunknak tisztításra van szüksége.

Ahhoz, hogy hajunk megszokja, hogy heti 1-2 alkalommal van mosva, hozzá kell szoktatni a fejbőrünket, így ideális választás erre az időszakra a szárazsampon.

Mikor hasznos?

Egy utazás alkalmával is érdemes magunkkal vinni a szárazsampont, hiszen a tengernél a sós víz után érdemes kényelmesen átfújni vele hajkoronánkat, ezzel pedig megspóroltunk több órányi időt, amit a hajmosás helyett a vakációra is lehet fordítani.

Egy kimerítő edzés után is kifejezetten hasznos társunk lehet a szárazsampon, hiszen megizzadt hajunkat nem kell heti több alkalommal mosni, így egyszerű és hatékony megoldást biztosítunk magunknak.

Összefoglalva tehát, a szárazsampon napjainkban az egyik leghasznosabb találmány, amelyet szinte bármilyen élethelyzetben tudunk alkalmazni.


Szerző: Nagy Hanna, 2022.07.28